Her kan du læse de seneste nyheder fra Fiskepleje.dk. Klik på overskriften for den nyhed, du ønsker at læse. Nyheden åbner i et nyt faneblad.

Nyheder om fisk i vandløb, søer og havet


Nye tal for fiskebestande i danske vandløb er nu online

9. september 2024
Bækørred
DTU Aqua har offentliggjort de nyeste data fra efteråret 2023 om fiskebestande i udvalgte danske vandløb. Disse data kan nu ses online – se data på kort.

Hvor kommer de danske kystørreder fra?

9. september 2024
Havørred fanget på kysten
Ny undersøgelse giver et spændende indblik i ørreders vandringer i danske havområder og dokumenterer, at nogle af ørrederne vandrer meget langt.

Påvirker historiske udsætninger af dambrugsørred nutidens ørredbestande?

14. august 2024
Vildørred fra et dansk vandløb. Foto Kristi Kälo
Ny viden giver større forståelse af, hvorfor udsætninger med ikke-oprindelige fisk generelt ikke er en bæredygtig løsning for at forbedre vores fiskebestande.

Rigt fiskeri i danske fjorde for 120 år siden

14. august 2024
Ålestangning (t.v.) og sildefiskeri (midt og t.h.)
I de fleste danske fjorde er fiskerierhvervet stort set forsvundet, men det har tidligere spillet en stor rolle. DTU Aqua har gravet i gamle rapporter og undersøgt fiskeriets omfang i udvalgte fjorde for 120 år siden.

Den sjældne, danske fisk med den markante snude er en gammel, ganske særlig fisk. Det konkluderer et nyt studie, som DTU Aqua har deltaget i, trykt i tidsskriftet Molecular Ecology.

14. august 2024
Snæbel
Snæblen er en helt unik fisk i den danske natur – den sidste naturlige bestand, der er tilbage i Danmark, findes i Vidå i Sønderjylland, og så er snæblen nu ekstra særlig, idet spritny forskning slår fast, at den sølvblanke, slanke fisk af laksetypen, som man indtil nu har ment delte gener med fisken helt indtil for ca. 2.000 år siden, i virkeligheden udviklede sin egen genetiske linje for helt op til 7.500 år siden.

Special guest star hjælper med vidtrækkende indsamling af miljø-DNA

14. august 2024
E-DNA-robot fra MBARI
I et samarbejde mellem DTU Aqua og Ørsted har man i havet ud for Esbjerg  søsat et unikt projekt til indsamling af miljø-DNA i form af to højteknologiske undervandsrobotter fra USA. Det er første gang robotten testes i europæiske farvande, og det kan blive svaret på fremtidens effektive miljøovervågning.

Små ørreder på Nordfyn elsker det lave vand tæt ved kysten

14. august 2024

Et nyt stenrev i Lillebælt ved Storås udløb skal gøre det lettere for små ørreder (smolt) at overleve den første tid i havet. DTU Aqua undersøger derfor, om revet har en effekt på tilstedeværelsen og adfærden hos små havørreder. Resultater fra de første undersøgelser, inden revet blev udlagt, er klar nu, og viser, at smoltene opholder sig mest på lavt vand helt tæt på kysten.

I sommeren 2024 bliver der udsat 1.412.500 små ål i fersk- og saltvand

27. juni 2024
Udsætning af sætteål
Formålet med at udsætte ål er at øge antallet af voksne ål, der søger mod Sargassohavet for at gyde.

Vindmølleparker producerer grøn strøm, men kan de også producere torsk?

26. juni 2024
Torsk. Foto:www.idus.dk
En gang kunne man fange torsk langs næsten alle de danske kyster. Dette er ikke længere tilfældet; torsken er forsvundet de fleste steder. DTU Aqua vil gerne bidrage til at vende denne udvikling. Derfor undersøger vi, hvordan forskellige tiltag kan påvirke lokale forekomster af torsk. F.eks. undersøger vi lige nu, hvordan vindmølleparker påvirker torsk.

Fjæsing er i fremgang flere steder i landet i de kystnære områder

23. juni 2024
Fjæsing
Læs mere om fjæsingens biologi, hvad man som badegæst bør være opmærksom på, og hvad man kan gøre, hvis uheldet først er ude.   

Hummer - få mere viden om sort hummerens biologi og regler for fangst af sort hummer

23. juni 2024
Stort Hummer (Homarus gammarus)
Sort hummeren er en populær fangst blandt fiskere og undervandsdykkere.

Stor artsrigdom og mange ørreder på Gudenåens naturlige stryg

21. maj 2024
Det lavvandede og brede stryg ved Vilholt undersøges ved elektrofiskeri
Siden fjernelsen af spærringen ved Vilholt Mølle i 2008 har DTU Aqua dokumenteret, at der er kommet mange vilde ørreder i Gudenåen. Foruden ørreden trives en række andre fiskearter også på de naturlige stryg i Danmarks længste vandløb.

Første danske guide til hajer og rokker i farvandene omkring Danmark

19. maj 2024
Hajguide og Rokkeguide - Nærbillede af dværgskade Dipturus batis. Foto DTU Aqua
Ny guide fra DTU Aqua skal forbedre artsbestemmelsen af hajer og rokker de i danske og tilstødende farvande.

Lille effekt af åleudsætning i øvre Gudenå

14. maj 2024
Ål - sætteål klar til udsætning i danske vandløb og søer
DTU Aqua har igennem næsten 20 år fulgt små sætteål som blev udsat opstrøms Vestbirk Vandkraft i Gudenåen. Kun 2,5 % af de små, ål der blev sat ud, ser ud til at have nået en alder, hvor de vandrer mod havet. I andre undersøgelser vurderes det, at 15-20 % udvandrer til havet.

Nye tal for erhvervsmæssig fangst af ferskvandsfisk i Danmark

14. maj 2024
Skaller
Søhåndbogen på fiskepleje.dk er nu opdateret med tal for den erhvervsmæssige fangst af de mest populære fiskearter i vore søer i 2023.

Laksekonference 2024

14. maj 2024
Laks - Laksekonferencen 2024
Invitation til laksekonference den 14. juni 2024.

Snæblen er sin egen

2. maj 2024
Snæbel. Finn Sivebæk/DTU Aqua
Den sjældne, danske fisk med den markante snude er en gammel, ganske særlig art. Det hævder et nyt studie, som DTU Aqua har deltaget i, trykt i Molecular Ecology. Og det er vilde nyheder, efter forskere  i årtier har diskuteret, om snæblen var lige så meget en helt. Artsbestemmelse har stor betydning for arbejdet med bevarelse af arter. 

Historiske data viser os, hvor mange fisk man kunne fange i fjordene i gamle dage

25. april 2024
AF mik
100 år gamle fiskeridata bekræfter det, mange har sagt i årevis: Mængden af fisk i danske fjorde er faldet markant. DTU Aqua har set på særligt bestanden af skrubber i de historiske data, fordi skrubben betragtes som en indikator for at vurdere miljøtilstanden i kystområder.

Ny rapport samler oplysninger om de vilde laksebestande i Danmark

9. april 2024
Karstoft Å kort før den løber ud i Skjern Å
Hvor store kan de danske laksebestande blive og hvad er status nu?

Status for bestandene af vilde lakseungfisk

9. april 2024

Den naturlige produktion af laks i Skjern Å og Storå blev undersøgt i 2023. Der var et markant fald i produktion af laks i Storå.

Ny rapport samler viden om fisks trivsel og overlevelse efter genudsætning i forbindelse med lystfiskeri

9. april 2024
Skånsom genudsætning af laks. Foto: Timon Thimme
Overlevelsen og trivslen for genudsatte fisk afhænger af, om fisken bliver behandlet skånsomt i forbindelse med fangst og håndtering – DTU Aqua har samlet en række anbefalinger til skånsomt catch and release-lystfiskeri.

Laksekvoter for fiskesæsonen 2024

14. marts 2024
Laksekvoter 2024. Foto Nils Folmer Jørgensen
DTU Aqua´s biologiske vurdering af laksebestande og laksekvoter for otte vandløb – Storå, Skjern Å, Varde Å, Sneum Å, Kongeå, Ribe Å, Brede Å og Vidå.

Hvordan står det til med fiskene i de indre danske farvande?

14. marts 2024
Forskningsskibet Havfisken er et af de skibe, der indsamler data om fiskebestandene i de indre danske farvande. Foto: Mikael van Deurs
DTU Aqua arbejder på at gøre data om forekomsten af fisk tilgængelige for alle interesserede. Den første prototype af det lille program FishTrends er ude nu.

Fiskeplejen på det 22. Havforskermøde

11. marts 2024
DTU Aquas direktør Fritz Köster byder velkommen til Dansk Havforskermøde 2024. Foto: Anne Trap-Lind
Fiskeplejens to citizen science-projekter, Fangstjournalen og Nøglefiskerprojektet, blev præsenteret på videnskabelige plakater på det 22. Danske Havforskermøde på DTU i Lyngby.

Flere små torsk i ålegræs end på sandbund

27. februar 2024
Ålegræs. Foto: Mikael van Deurs
DTU-studerende har sammenlignet livet på en ålegræseng og et stykke sandbund i Aarhusbugten.

Mange vandløb får undersøgt fiskebestanden i 2024

27. februar 2024
Danmarks kort viser med grønt de kommuner hvor fiskebestanden bliver undersøgt i 2024. Undevandsfotoet viser en ½-års ørred som er naturlig produceret i vandløbet.
I 2024 undersøger DTU Aqua ørredbestandene i otte vandløbsområder fordelt på 12 kommuner. Andre fiskearter registreres også i undersøgelsen, som foregår i august og september.

Havørreder fra vandløb ved Mariager Fjord er genetisk ens, men ørestenene afslører, at der alligevel er forskel på ørredstammerne i de enkelte vandløb

4. februar 2024
Mariager Fjord ved Bramslev Bakker set fra vest mod øst. Foto Kristi Kälo
Havørrederne fra vandløbene i Mariager Fjord strejfer så meget, at man ikke kan se forskel genetisk. Nye analyser af den kemiske sammensætning af fiskenes øresten afslører, at der er forskelle, som kan vise, hvilke vandløb ørrederne kommer fra.

Opgangen af laks i Kongeå i 2023

4. februar 2024
Kongeå ved nedlagt opstemning ved Nielsby
I Kongeå blev opgangen af laks estimeret til 722 laks. Dette er en fremgang i forhold til tidligere undersøgelser.

Opgangen af laks i Skjern Å i 2023

4. februar 2024
Skjern Å opstrøms Albæk
Opgangen af laks i Skjern Å-systemet er i 2023 estimeret til 4.662 stk. Dette er et fald på 38% i forhold til undersøgelsen i 2022, hvor opgangen blev estimeret til 7.553 laks.

Nyt fredningsbælte ved Saltværket i Mariager Fjord

23. januar 2024
Mariager Fjord ved Bramslev Bakker
Fødevareministeriet har udstedt en ny bekendtgørelse for fiskeri og fredningsbælter i Mariager Fjord. Den trådte i kraft 1. januar 2024. En vigtig ny regel er et fredningsbælte ved Saltværket øst for Mariager.

12 millioner kr. til at undersøge fiskearters adfærd og udbredelse i det nordøstlige Atlanterhav

15. januar 2024
Thornback ray (Raja clavata).
NorTrack-projektet har fået penge fra det europæiske biodiversitetsprogram, Biodiversa+, til at undersøge, hvordan biodiversitet i Nordøstatlanten kan overvåges.

Kan en vindmøllepark fungere som gydeområde for torsk ?

10. januar 2024
Havvindmølleparken Horns Rev 2. Havvindmøller er markeret med sort og lyttestationerne med grøn. De 30 lyttestationer registrerer torsk i vindmølleparken. Til højre ses havvindmølleparken fra luften.
Nyt projekt kortlægger torskens bevægelser i en vindmøllepark med særligt fokus på torskens gydesæson.

Fiskeplejen udsætter 7.000 pighvarreyngel fra lokale stamfisk

19. december 2023
Pighvarreyngel udsættes i Roskilde Fjord af Gershøj Fritidsfiskerforening (DAFF) i slutningen af oktober sammen med lokale deltagere. Foto Fishlab.
I løbet af oktober og november 2023 har den marine fiskepleje udsat 7.000 pighvarreyngel fra lokale stamfisk på tre lokaliteter i Roskilde Fjord, Sejerø Bugten og Det Sydfynske Øhav. Afhængigt af opvækstforholdene vil ynglen formentlig efter 2-4 år have nået en god spisestørrelse.

Kystfiskeri er den mest populære form for lystfiskeri i Danmark

27. november 2023
Lystfiskeri fra kysten, primært efter havørred og sæsonarter som makrel og hornfisk, er det mest dyrkede lystfiskeri i Danmark
En undersøgelse blandt danske lystfiskere viser, at fiskeri ved kysten er det absolut mest populære, og at laksefisk oftest er målet for fisketuren.

56.000 skrubbeyngel med ”røde” øresten er udsat i Limfjorden

27. november 2023
Skrubbe til udsætning og stemningsbillede fra skrubbeudsætning. Foto: Mette K. Schiønning og Niels Lynggaard.
DTU Aqua har mærket 56.000 skrubber med farvestoffet alizarin complexone, som afsætter en rød ring i fiskenes øresten. Det skal bruges til at skelne de opdrættede skrubber fra vilde fisk. Nu er de mange skrubber blevet sat ud på forskellige lokaliteter i Limfjorden.

Anbefalinger for et bæredygtigt fiskeri af sort hummer i Limfjorden

10. november 2023
En lille, sort hummer med t-bar-mærke i rygskjoldet. Mette K. Schiønning.
DTU Aqua har undersøgt bestanden af sort hummer i Limfjorden og kommer nu med anbefalinger til, hvordan fiskeriet kan forvaltes.

Ny invasiv krabbe har etablerert sig i Limfjorden

9. november 2023
Penselklippekrabber - hun t.v. og han t.h.
Den sydøstasiatiske penselklippekrabbe findes allerede i Vadehavet, men nu ser det ud til, at den også har etableret sig i Limfjorden. DTU vil gerne høre fra dig, hvis du ser krabben.

DTU Aqua efterlyser fritidsfiskere, som vil hjælpe med at indsamle viden om fisk i kystområderne

2. november 2023
Del af fritidsfiskerfartøj. Nørrefjord. Foto: Line Reeh
Er du fritidsfisker, og vil du være med til at dokumentere, hvordan det går med fiskebestandene i de kystnære farvande? Så bliv nøglefisker! 

Nye tal for fiskebestande i vandløb er online

1. november 2023
Ørreden er ½-år og står med hovedet mod strømmen
De nyeste data fra kortlægningen af fiskebestandene i udvalgte danske vandløb er fra efteråret 2022, og de kan nu ses online på DTU Aqua's Ørredkort.

Små ørreder skal kunne gemme sig for rovdyr

1. november 2023
Ørred. Foto: DTU Aqua
Der skal en ekstra indsats til i åerne, hvor havørreden gyder, for at bevare bestanden i Gudenåen, i takt med at odderen er tilbage, og fiskehejren jager året rundt. Det slår en ny rapport fra DTU Aqua fast. I denne uge er der borgermøde under overskriften ”Sådan får vi havørreden tilbage til Gudenåen”.

Tænk langsigtet og tag forskningen alvorligt

13. oktober 2023
Martin-Lindegren-privatphoto-web
Hvad er biodiversitet? I anledning af det aktuelle fokus på havet og biodiversitet har vi opdateret og genpublicerer nu tre interviews med forskere, der på hver sin måde har fokus på biodiversitet. Her er det seniorforsker ved DTU Aqua Martin Lindegren, der fortæller om ’funktionel biodiversitet' og hvorfor beskyttelse af naturen er afgørende vigtigt.

Torskens nedtur – hvad er der sket i den østlige Østersø

11. oktober 2023
Foto Sune Riis Sørensen
For 30-40 år siden var øst-torsken op til en meter lang, trind og talrig – nu er den lille og mager og må ikke fiskes. Hvad er der sket? Det er DTU Aqua i gang med at undersøge, og øjnene er rettet mod iltsvind og leverorm

Hajer og rokker i Danmark er blevet kortlagt ud fra deres DNA

9. oktober 2023
Raja_clavata_Thornback_ray_or_thornback_skate_Ecomare_Texel_the_Netherlands
Der findes omkring 18 haj- og rokke-arter i Danmark. Det fastslår et nyt forskningsprojekt, der har kortlagt arter gennem DNA. Man har undersøgt, hvor arterne findes i de danske farvande, og også fundet ud af at bifangsterne af arterne er mere end fordoblet over de seneste ti år.

Tunmærkningen er slut for i år – og sandsynligvis med en dansk rekordtun

6. oktober 2023
Springende tun i Øresund. Foto ©Tanis Jansen
Den blåfinnede tun er vendt tilbage til vore farvande og mærkningsprojektet har tilmed mærket den største tun i projektet med en vurderet vægt på ca. 380 kg.

Den der klarer sig bedst, er den der er opvokset vildt

6. oktober 2023
Professor Einar Eg Nielsen, DTU Aqua
Hvad er biodiversitet? I anledning af det aktuelle store fokus på havet og biodiversitet opdaterer vi og genpublicerer de tre interviews med forskere, der på hver sin måde har fokus på biodiversitet. Her er det professor og populationsgenetiker Einar Eg, der fortæller om den mytiske laks fra barndommen og fremtiden med eDNA.

Fiskebørnehaverne i Naturpark Lillebælt virker

27. september 2023
Havkarusse_Biohut / Naturpark Lillebælt
Dobbelt så mange fisk. Sådan lyder det positive resultat, der er kommet ud af at etablere 56 fiskebørnehaver i Naturpark Lillebælt i 2022. Undersøgelser og resultater er blevet til i et samarbejde mellem forskere fra DTU Aqua, Naturpark Lillebælt, studerende og frivillige borgere.

Tunprojektet fik royalt besøg af H.K.H. Kronprins Frederik

25. september 2023
Blåfinnet tun
Tunmærkningen har igen haft besøg af H.K.H. Kronprins Frederik, som i går kom og hjalp med mærkningen og fik lejlighed til at høre om resultaterne fra netop den tun, han selv var med til at mærke ved besøget i projektet i august 2021.

Ny nøglefiskerrapport: De traditionelle fisk er næsten væk

21. september 2023
Foto af Mikael van Deurs
Traditionelle danske fisk som skrubber og ålekvabber er gået stærkt tilbage. Det dokumenterer den nyeste nøglefiskerrapport, hvor DTU Aqua i samarbejde med frivillige fiskere gennem 20 år har overvåget, hvordan det står til med fiskene i vores fjorde og kystnære farvande.

Brakvandsgedder og brakvandsaborrer ved Sydsjælland skal have det meget bedre

31. august 2023
Brakvandsgedde
Nye anbefalinger beskriver, hvordan man kan genskabe store livskraftige bestande af gedder og aborrer i brakvandsområderne omkring Sydsjælland, Møn, Lolland og Falster. Anbefalingerne er udarbejdet af myndigheder, sportsfiskere og forskere i fællesskab.